Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Σχεδιασμού & Λύσεων KNX.
5λεπτά ανάγνωση
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σχεδιασμού και λύσεων ΚΝΧ;
Το KNX είναι μια δοκιμασμένη και αξιόπιστη λύση οικιακού αυτοματισμού στην Ευρώπη και ενσωματώνεται συνεχώς ολοένα και σε περισσότερα έργα. Οι τεχνικοί λόγοι δεν είναι αμελητέοι:
- To ΚΝΧ δεν ανήκει σε κάποια εταιρία αλλά σε μια διεθνή κοινότητα. Πάνω από 500 εταιρίες κατασκευάζουν προϊόντα με το ίδιο πρωτόκολλο λειτουργίας, υποστηρίζοντας τη διάδοση και επέκτασή του.
- Με περισσότερες από 500 εταιρίες να κατασκευάζουν παρεμφερή προϊόντα δημιουργείται σοβαρός ανταγωνισμός τόσο στο επίπεδο της ποιότητας όσο και σε αυτό των τιμών. Είναι σίγουρο ότι πάντα ανευρίσκονται προϊοντικές λύσεις που καλύπτουν τις απαιτήσεις των πελάτων και των εφαρμογών τους.
- Η μελέτη, ο σχεδιασμός, η εγκατάσταση και ο προγραμματισμός των συστημάτων ΚΝΧ υποστηρίζεται από πολλές εγχώριες εταιρίες και ελευθέρους επαγγελματίες. Δεν υπάρχει κάποιο προαπαιτούμενο γνώσεων για την παρακολούθηση της εκπαίδευσης και λήψη της αντίστοιχης πιστοποίησης ΚΝΧ, οπότε είναι πλέον πολύ συχνές οι περιπτώσεις απλών ηλεκτρολόγων με βασικές γνώσεις που ολοκλήρωσαν το σεμινάριο εκπαίδευσης και μπορούν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου ένα έργο ΚΝΧ. Εκατοντάδες άτομα είναι ήδη πιστοποιημένα στην Ελλάδα, κάτι που αναμφίβολα διευρύνει τις επιλογές ανεύρεσης της βέλτιστης υπηρεσίας.
- Το ΚΝΧ διέθετε στον αρχικό σχεδιασμό του μια εξελιγμένη διαφοροποίηση ζωτικής σημασίας έναντι όλων των άλλων: για τις βασικές λειτουργίες που παρέχουν οι επίτοιχοι διακόπτες και θερμοστάτες του, δεν απαιτείται κεντρικός επεξεργαστής. Αυτό είναι εφικτό γιατί κάθε συσκευή ΚΝΧ ενσωματώνει τον δικό της ανεξάρτητο μικροεπεξεργαστή, ο οποίος εκτελεί αυτόνομα τις βασικές του λειτουργίες.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση δυσλειτουργίας;
Γενικά όπως συμβαίνει σε όλα τα συστήματα BUS έξυπνης κατοικίας, είτε χρησιμοποιούν κεντρικό επεξεργαστή είτε όχι, στην περίπτωση που κάποια συσκευή τεθεί σε βλάβη, θα σταματήσει να στέλνει και να δέχεται τηλεγραφήματα επικοινωνίας. Όμως όλες οι υπόλοιπες συσκευές που είναι συνδεδεμένες πριν, και ίσως και μετά από αυτήν, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Όλα τα καλοσχεδιασμένα έξυπνα συστήματα κατοικιών είναι αδύνατον να καταρρεύσουν από την βλάβη μιας ή και περισσότερων συσκευών, απλά θα απωλέσουν την λειτουργικότητα που προσφέρουν οι συγκεκριμένες.
Στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση βλάβης του κεντρικού επεξεργαστή, όσα συστήματα διαθέτουν τέτοιον, οι λειτουργίες του Smart Home τίθενται εκτός λειτουργίας. Ο κεντρικός επεξεργαστής είναι απαραίτητος στα έξυπνα συστήματα κατοικιών, διότι προσφέρει χαρακτηριστικά υψηλής λειτουργικότητας και ευχρηστίας που είναι αδύνατον να προσφέρουν αυτόνομα οι μικροεπεξεργαστές των διακοπτών και θερμοστατών.
Τα συστήματα ΚΝΧ προσφέρουν αντίστοιχες λειτουργικότητες, όπως σενάρια φωτισμού, σκίασης, χρονικά συμβάντα, οπτικοποίηση κ.α., κατά συνέπεια υποχρεώνονται σε χρήση επεξεργαστή (server) που επιφορτίζεται με αυτές τις κεντρικές λειτουργίες. Πρακτικά όμως, με αυτόν τον τρόπο εξανεμίζεται το πλεονέκτημα του αρχικού σχεδιασμού τους, διότι αν τεθεί σε βλάβη, όλη η λειτουργικότητα χρήσης του έξυπνο σπίτι σταματάει και στο ΚΝΧ εξ ολοκλήρου. Αυτό είναι απόρροια της κοινής πρακτικής τα πλήκτρα των επίτοιχων διακοπτών να μην αναβοσβήνουν ένα ένα τα φωτιστικά σώματα, αλλά να καλούν με τηλεγραφήματα σενάρια και μακροεντολές που είναι αποθηκευμένα εντός των server.
Μειονεκτήματα σχεδιασμού και λύσεων ΚΝΧ
Ελάχιστα θα μπορούσαν να σημειωθούν ως αρνητικά στο ΚΝΧ, και για την ακρίβεια τα περισσότερα από αυτά βελτιώνονται καθημερινά. Στα αρνητικά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν ενδεχομένως τα παρακάτω:
-
Στον αντίποδα της έξυπνης απόφασης χρήσης μικροεπεξεργαστών εντός κάθε υλικού ΚΝΧ αναβαθμίζοντας την αξιοπιστία του, υπάρχει ένα μελανό σημείο στις αποφάσεις των τότε διοικήσεων, που ταλαιπωρεί ακόμη και σήμερα το σύστημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την διατήρηση της καλωδιακής συμβατότητας με τις παλαιότερες υλοποιήσεις μικρο-αυτοματισμών που είχαν ήδη στο ενεργητικό τους οι συμμετέχουσες εταιρίες.
Η οπίσθια συμβατότητα (backward compatibility) με την καλωδιακή μίξη της ευαίσθητης φύσης της πληροφορίας των τηλεγραφημάτων (Data ±) και της τάσης τροφοδοσίας των συσκευών (DC±) στους ιδίους αγωγούς είναι και η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος. Όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές συστημάτων Smart Home -εκτός του KNX- χρησιμοποιούν καλώδια τεσσάρων αγωγών, με ένα ανεξάρτητο ζεύγος για την τροφοδοσία και ένα δεύτερο για τις μεταδιδόμενες πληροφορίες. Η κοινή χρήση με μίξη της πληροφορίας και της τροφοδοσίας στους ίδιους αγωγούς δημιουργεί θορύβους και καθυστερήσεις στη μεταφορά των τηλεγραφημάτων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει φόρτος από συχνότητα εντολών που συνηθίζεται σε κατοικίες με αυτοματοποιημένα σενάρια, χρονικές λειτουργίες ή και ταυτόχρονους χρήστες. Το επακόλουθο είναι η αργοπορία της εκτέλεσης και επιβεβαίωσης των εντολών του χρήστη. -
Ένα δεύτερο σοβαρό μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν κατοικίες με απαιτήσεις, είναι η μειωμένη δυνατότητα διασύνδεσης με προϊόντα τρίτων κατασκευαστών (δηλαδή εκτός πρωτοκόλλου ΚΝΧ, όπως για παράδειγμα συστημάτων ασφαλείας, καμερών, εικόνας, ήχου κ.α.). Αυτά παραμένουν ακόμη και σήμερα, ένας ανυπόφορος πονοκέφαλος για εγκαταστάτες και προγραμματιστές.
Νέοι κατασκευαστές προϊόντων ΚΝΧ με σύγχρονες μεθοδολογίες εφευρίσκουν λύσεις, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα θέματα στα πεδίο της χαμηλής ταχύτητας και της μειωμένης συνδεσιμότητας. Όμως, επειδή ο βασικός κορμός δημιουργίας του προγράμματος είναι απλοϊκά σχεδιασμένος ώστε η χρήση του να είναι σχετικά εύκολη ακόμη και από ηλεκτρολόγους που δεν γνωρίζουν προγραμματισμό, δεν υποστηρίζονται custom λειτουργίες, οπότε και ακολουθούνται πλάγιοι οδοί υλοποίησης και προγραμματισμού. Δηλαδή εκτός της βασικής πλατφόρμας ETS που ορίζει το ΚΝΧ, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες και δύσχρηστο σύστημα.