Σύντομη Ιστορία Της KNX. Λύσεις Που Προσφέρει & Προοπτικές.
3λεπτά ανάγνωση
Η σύντομη ιστορία του KNX
Σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, το 1999, κατόπιν ενός απροσδόκητου συνοικεσίου, που το ακολουθήσε μια χαμηλών τόνων γαμήλια τελετή, ήρθε στην ζωή ένα υπέροχο τεχνολογικό βρέφος.
Η EIBA (Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκαταστατών BUS), η EHSA (Ευρωπαϊκή Ένωση Οικιακών Συστημάτων) και η BCI (BatiBUS Club International) συνδέθηκαν και δημιουργήσαν το KNX Association CVBA. Με αυτή τη σπάνια συνένωση η μορφή του οικιακού αυτοματισμού στην Ευρώπη άλλαξε και ωρίμασε απότομα.
Ποιος ήταν ο λόγος αυτής της συμμαχίας;
Λίγα χρόνια νωρίτερα, στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, το Smart Home αναπτυσσόταν με φρενήρεις ρυθμούς από εταιρίες που ακόμη και σήμερα μονοπωλούν τις τεχνολογικές εξελίξεις και παραμένουν πρωτοπόρες: Lutron, Crestron, AMX και Vantage παρουσίαζαν σε εκθέσεις της CEDIA ακραίες υλοποιήσεις που θύμιζαν τεχνολογικά επιτεύγματα, βγαλμένα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Όπως ήταν αναμενόμενο τα προϊόντα τους απευθύνονταν αποκλειστικά σε ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών επαύλεις και βίλες, βρίσκοντας ανταπόκριση μόνο από την επιφανή οικονομική τάξη.
Στην Ευρωπαϊκή αγορά η διείσδυση αυτών των προϊόντων ήταν ακόμη μικρότερη.
Οι δασμοί που επιβάρυναν όλα τα προϊόντα Smart Home κατά την εισαγωγή τους και τον τελωνειακό έλεγχο ήταν υπέρογκοι, καθώς ανήκαν σε κλάσεις αγαθών υπερπολυτέλειας και επιβαρύνονταν αναλόγως. Ως προϊόντα με τιμές που πολλές φορές λόγω των φόρων είχαν απαγορευτική αξία, απευθυνόταν αποκλειστικά σε ιδιοκτήτες κατοικιών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.
Παρατηρώντας αυτές τις εξελίξεις μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρονικών που κατασκεύαζαν δικά τους μικροσυστήματα Smart Home, αντιλήφθηκαν το επερχόμενο κύμα της ζήτησης που μέχρι τότε έβρισκε απήχηση μόνο στα ώριμα προϊόντα των ΗΠΑ.
Οι διοικήσεις τους αντιλήφθηκαν επίσης ότι, κάθε εταιρία μόνη της, προσπαθώντας να προωθήσει το δικό της μικροσύστημα θα παρέμενε άγνωστη, και μάλλον χωρίς απήχηση στην αγορά. Θα ήταν πρακτικά ακατόρθωτο να ανταγωνιστούν τις προηγμένες λύσεις που ήταν ήδη ανεπτυγμένες ή έστω να πλησιάσουν τεχνολογικά τους Αμερικανούς, που τα προϊόντα τους έβρισκαν ανοικτές πόρτες στην κατακερματισμένη Ευρωπαϊκή αγορά.
Έτσι αποφάσισαν από κοινού να εισέλθουν στον χώρο του Smart Home με μια κοινή δημιουργία: Μια πλατφόρμα χειρισμού και επικοινωνίας, η οποία θα ήταν αποδεκτή και συμβατή με τα προϊόντα όλων των εταιριών που θα συμμετείχαν στο KNX Association CVBA. Επιπλέον το κατασκευαστικό πρωτόκολλο και το λειτουργικό σύστημα προγραμματισμού θα προσφερόταν με κάποιο συμβολικό κόστος σε όλα τα μελλοντικά νέα μέλη (εταιρίες) που θα επιθυμούσαν να εξελίξουν και να κατασκευάσουν συμβατά υλικά.
Έτσι επινοήθηκε το πρωτόκολλο επικοινωνίας Konnex ή όπως το γνωρίζουμε πλέον σήμερα ΚΝΧ από τις Γερμανικές εταιρίες Siemens, Berker, Gira, Jung, Merten, την Ελβετική Landis & Gyr και τις Γαλλικές AIRELEC, Electricité de France και Merlin Gerin.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε αργά αλλά σταθερά τη δημιουργία μιας νέας τάσης που έβλεπε οικονομικότερες προϊοντικές λύσεις να βρίσκουν σύμμαχο σε ολοένα και μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό. Και εάν ακόμη και σήμερα οι κραταιές εταιρίες των ΗΠΑ διαθέτουν το ασύγκριτο πλεονέκτημα του τεχνολογικού προβαδίσματος, το ΚΝΧ εισήλθε πλαγίως και κατέκτησε την Ευρωπαϊκή αγορά, με το χαμηλότερο κόστος και την πληθώρα των προϊόντων του από εκατοντάδες κατασκευαστές.